Tijd komt nooit meer terug
comment 6 Comments

Tijd komt nooit meer terug

“Was ik hier maar veel eerder aan begonnen.”
“Had ik mijn tijd in het buitenland maar beter besteed.”

Ik hoor het zo vaak. Het geeft aan hoe zoekende expatvrouwen zijn. Zoekende naar een goede invulling van hun dagen. De balans zoekende in genieten van het nieuwe of tijdelijke thuisland, maar tegelijkertijd de onrust voelen.  Niet goed weten wat ze nou willen doen, hoe ze het moeten doen en daardoor blijven uitstellen.

Ook dingen als “Ik heb helemaal geen tijd om voor mezelf te beginnen. Ik moet voor de kinderen zorgen en als we weer gaan verhuizen moet ik alles regelen.”

En als ik zo naar die vrouwen luister, dan herken ik zo waar zij mee worstelen. Aan de ene kant jezelf wegcijferen voor je gezin (want dat doe je als vrouw). “Als de kinderen het maar naar hun zin hebben en mijn man lekker kan werken, dan komt het allemaal wel goed. Ik zie wel wat ik ga doen.” Maar aan de andere kant onvoldoende uitdaging hebben, je vervelen en hoe langer je dat gevoel toelaat, hoe lastiger het is om er zelf uit te komen.

Tijd voor actie dus!

En om maar meteen een groot misverstand de wereld uit te helpen … je hoeft echt geen 80 uur per week te werken om succesvol te zijn met je bedrijf. Het gaat allemaal om op een slimme manier werken.

Dus hoe doe je dat nou?

Creëer tijd!

Vraag je af:
★ Waar je gedurende een dag mee bezig bent.
★ Wat geeft je energie en wat niet?
★ Kan je zaken misschien uitbesteden?
★ Kunnen je gezinsleden iets meer zelf doen?
★ Welke tijdverslindende gewoontes kun je stoppen?

Bekijk eens heel kritisch naar waar je gedurende een dag of een week nou eigenlijk mee bezig bent. Is het echt nodig om die talkshow iedere dag te kijken of om op uitzending gemist die Nederlandse reallife soap terug te kijken? Zijn die uren die je spendeert op Facebook echt nodig?

Tijd komt nooit meer terug!

Al deze voorbeelden zijn ingesleten gewoontes die bij je dag- of weekstructuur zijn gaan horen. Maar wat levert het je uiteindelijk daadwerkelijk op? Voel je je er beter door? Geeft het je energie, voldoening en groeit je eigenwaarde er door? Of word je er financieel onafhankelijk door? Nee.

Maak dus zelf die tijd en ga na wat voor jou nou echt belangrijk is. Vandaaruit stappen zetten naar je uiteindelijk doel is dan zoveel makkelijker.

Laat het me graag weten als deze blog je geïnspireerd heeft en als je ook tijd vrij wilt maken voor je eigen plannen en je eigen dromen! Je kan vrijblijvend een coachsessie inplannen als je concreet aan de slag wilt. Ik help je graag.

Heel veel succes!

3 tips om je VA business van de grond te krijgen
comment Add Comment

3 tips om je VA business van de grond te krijgen

Dat werken als VA een enorme aantrekkingskracht heeft op vrouwen niet alleen in Nederland of België, maar ook in het buitenland, dat is me wel duidelijk. Wat is nou een Virtueel Assistent of Virtueel Professioneel of Virtueel Manager (geef er een naam aan, die je wilt of juist niet wilt 😊).

Een VA zo noem ik het voor het gemak even, werkt op afstand voor verschillende opdrachtgevers. Een VA biedt advies en ondersteuning aan zelfstandig ondernemers, zodat zij zich kunnen richten op datgene wat zij het allerliefste doen. Hun echte corebusiness dus. Zzp’ers zijn ontzettend veel tijd kwijt met allerlei randzaken en deze taken kan een VA dan van hen overnemen. 

Werken waar je maar wilt

Als VA kun je zelf bepalen wanneer, waar en hoe je werkt. Het geeft je dus enorm veel vrijheid. Het maakt niet uit of je in Nederland aan de keukentafel zit, in New York in een wolkenkrabber of op een tropisch eiland. Als VA kan je overal aan de slag, als je maar de beschikking hebt over een laptop en stabiel internet.

Ik word veel benadert door vrouwen die als VA willen beginnen, omdat als je “online werken” googelt je al snel uitkomt bij het werken als VA en ik zie natuurlijk ook dat er op Social Media veel over het werken als VA wordt gesproken. En als ik dan hoor en kijk naar welke diensten deze VA’s graag willen aanbieden, dan valt me daarin op dat dit dienstenaanbod heel algemeen is.

Zo zie ik vaak dat VA’s onder het kopje ‘diensten’ op hun website een hele lijst aan werkzaamheden opnoemen. Allemaal hele belangrijke taken die zij kunnen overnemen van de drukbezette zzp’er. Die taken variëren van mailafhandeling, agendabeheer, het inzetten en bijhouden van social media, nou ja, noem maar op. Ze vliegen alle kanten op en willen van alles voor de ander betekenen. En dat gebeurt natuurlijk puur uit enthousiasme en vanuit een dienstverlenende instelling en dat is als basis ontzettend mooi.

Toch, en dat weet ik omdat diezelfde oriënterende en net gestarte VA’s mij benaderen, komt zo’n VA business dan niet goed van de grond of in ieder geval niet op de manier waarop zij dat bij de start voor ogen hadden. En hoe komt dat nou? Ik geef je drie tips.

Tip 1: Expertise

Ten eerste is het ontzetten belangrijk om een keuze te maken in de diensten die je aanbiedt. Waar ligt je expertise nu eigenlijk? Heel belangrijk om dat voor jezelf duidelijk te hebben als je als VA aan de slag wilt. Wat kan je nou heel goed? Wat vind je leuk om te doen en wat heb je in het verleden gedaan op werk of privégebied waarvan je kan zeggen, ja, dat kan ik gewoon goed en vind ik leuk om te doen. Heel moeilijk hoor, ik weet het, maar ga daar eens mee aan de slag. Schrijf het eens op. En denk nu eens niet aan alles wat je niet kan 😉.

Tip 2: Doelgroep 

Ten tweede is het zaak om je doelgroep heel goed te bepalen. Met wat voor soort mensen wil je nou eigenlijk werken? Met welke mensen heb je een klik, welke mensen inspireren jou en van welke mensen krijg je energie? En dat is voor iedereen anders. Dat moet jij zelf bepalen.

Tip 3: Marktonderzoek

En ten derde: Jij als ondernemer moet weten wat er speelt. Waar lopen jouw potentiële klanten nou tegenaan. En dat kan wel eens iets heel anders zijn dat wat jij misschien denkt. De enige manier om hier achter te komen is door in gesprek te gaan met de mensen in jouw doelgroep, jouw potentiële klanten. Ontdek wat er speelt, waar hebben zij behoefte aan? En ga met die informatie aan de slag.

Het is enorm belangrijk om meteen in het beginstadium van de start van jouw bedrijf met zoveel mogelijk mensen in contact te komen. Om echt die verbinding met de klanten te maken, zodat je jouw diensten daarop af kunt stemmen.

Vanuit deze 3 punten (en natuurlijk komt er nog veel meer bij het starten van een eigen bedrijf kijken), maar om te beginnen vanuit deze 3 punten kan je dan je VA business gaan inrichten.

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd hebt en dat je hier mee verder kan. Wil je nou als VA starten en het daar met mij eens over hebben? Plan dan een gratis gesprek met mij in zodat we kunnen kijken welke plannen jij hebt en waar ik je mee zou kunnen helpen. Ik help je heel graag!

Luisteren naar je doelgroep
comment Add Comment

Luisteren naar je doelgroep en dan keuzes maken!

Als ondernemer of als startend ondernemer is het echt MEGA MEGA belangrijk om te weten wat er speelt binnen je doelgroep.
Tegen wat voor soort problemen lopen de mensen in je doelgroep aan?
Waar hebben zij behoefte aan? Waar verlangen zij naar?
Wat voor soort hulp hebben zij nodig?
Op welke manier willen zij die hulp eigenlijk?
En op welke momenten willen zij hulp?
Willen ze zelf aan de slag? Of willen ze begeleiding?

Het is dus heel belangrijk, als je deze vragen zo hoort, dat je luistert. Luisteren, luisteren, luisteren naar wat er speelt en wat er gezegd wordt, altijd en overal en daar je bedrijf op inrichten. Zorg er dus voor dat je contact maakt met de mensen uit je doelgroep en in gesprek gaat en blijft.

Vanuit alles wat je hoort en leest ga je je dienst vormgeven.

Daarin is het heel belangrijk om ook goed naar jezelf te luisteren en te voelen welke kant jij eigenlijk zelf op wilt. Dus niet alleen maar heel goed luisteren naar je potentiële klant, maar ook heel goed naar jezelf luisteren. Vraag jezelf af welke richting jij op wilt, en gaandeweg kan je natuurlijk altijd bijsturen.

Even een voorbeeld over mezelf.

Ik krijg bijvoorbeeld veel vragen van mensen die naar Amerika willen emigreren en ik krijg veel belasting gerelateerde vragen. Behulpzaam als ik ben, wil ik daar dan heel graag bij helpen en zoveel mogelijk informatie geven. Ik wil daarop een pasklaar antwoord geven. En ik weet er ook best wel wat vanaf, maar echt niet voor alle landen. En ook is iedere situatie anders.

Het maakt verschil in wat je moet regelen als je expat bent of geëmigreerd en je je dus permanent gevestigd hebt in een land. Of dat je de hele wereld over reist en eigenlijk nergens een vaste plek hebt. Het is ondoenlijk om daar alles vanaf te weten.

Als je dan niet uitkijkt ben je uren bezig om informatie op te zoeken voor mensen, terwijl ze dat natuurlijk heel goed zelf kunnen doen.

Tot ik op een gegeven moment dacht, dit is helemaal niet wat ik wil. Ik ben geen belastingadviseur en hoef dat ook helemaal niet te zijn als ik dat niet wil. Daar zijn andere mensen voor.

Bij mij kunnen mensen terecht voor vragen over het starten van hun bedrijf, inspiratie, motivatie want dat is 10x belangrijker dan alle administratieve zaken die best wel voor wat hobbels kunnen zorgen en waar je vanuit de missie die je hebt en met veel doorzettingsvermogen je wel doorheen kan slaan. De belastingregels die laat ik aan anderen over, daar zijn mensen voor die daarin gespecialiseerd zijn.

Als je daar voor jezelf aan naar anderen toe duidelijk bent, lucht dat op en kan je je volledig richten op zaken waar je je wel mee bezig wilt houden. Snap je wat ik bedoel?

Zeker in het begin loop je de kans om in de val te trappen van het over behulpzaam zijn. Je diensten aanpassen op een manier die niet bij je past, omdat je nou eenmaal zoveel mogelijk mensen wilt helpen en denkt, als ik ze help dan komen ze wel terug.

Kijk dus heel goed naar welke diensten je wel of niet aanbiedt. Tot waar gaat jouw dienst en waar houdt die op en verwijs je door naar anderen?

Maak voor jezelf eens een lijstje van alles wat er binnen jouw doelgroep speelt. Schrijf gewoon alle problemen van je doelgroep op en bepaal van daaruit welke problemen jij het allerbeste kunt helpen oplossen en van waaruit jij dus je dienstenaanbod kunt vormgeven.

En dit geldt niet alleen voor startende ondernemers hè, dit geldt ook voor ondernemers die al wat langer bezig zijn en zich realiseren, als ze heel kritisch kijken, dat ze ongemerkt van richting veranderd zijn.

Hierin is het goed om weer even terug te gaan naar de basis, naar de missie die je hebt. Vind je het lastig om je missie te vinden, heb je geen idee? Lees dan hier de blog I’m on a mission, jij ook?

Van moeten naar kunnen Merel Westenberg
comment 1 Comment

Hoe switch je van ‘moeten’ naar ‘kunnen’?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb als werkende moeder dus continue het gevoel dat ik van alles moet.

Ik moet ‘s ochtends op tijd opstaan
★ Ik moet de lunchboxjes voor de kinderen maken
★ Ik moet de kinderen naar school brengen
★ Ik moet boodschappen doen
★ Ik moet dat mailtje nú beantwoorden
★ Ik moet die blog schrijven
★ Ik moet die FB live doen

Nou en zo kan ik nog wel even doorgaan natuurlijk.
Pffff. Dood – ver – moei – end.

En ik ben benieuwd of je het herkent.

En als je het herkent dan weet je dat al dat MOETEN je soms enorm kan aanvliegen. Het geeft je het gevoel dat je geleefd wordt en dat je je leven dus niet meer in eigen hand hebt.

Als ik dat bij mezelf merk dan roep ik mezelf echt even tot de orde. En sta ik écht stil bij waar ik nou in hemelsnaam mee bezig ben.

Op zo’n moment is het goed om van het woordje ‘moet’,
‘wil’
of
‘kan’
te maken.

Heel bewust zeggen ‘ik wil de kinderen naar school brengen’. Dat vind ik tenslotte een fijn moment en belangrijk om te doen. En ‘ik wil deze FB Live doen’, helemaal niemand die me dwingt dat te doen, dat besluit ligt helemaal bij mezelf, omdat ik dat belangrijk vind voor mijn bedrijf en ik het leuk vind om te doen. Snap je?

Op die manier haal je de zwaarte en negativiteit er vanaf en buig je al het ‘moeten’ om naar ‘willen’ en wordt het iets positiefs, iets dat je energie geeft in plaats van dat het alleen maar energie kost. Zo neem je je leven weer in eigen hand.

Natuurlijk kan dat niet met alles, want er moeten soms natuurlijk ook gewoon echt dingen gebeuren, maar de meeste dingen in je leven WIL je gewoon, omdat je het belangrijk vindt. Omdat je leeft vanuit bepaalde waardes.

Daar in het dagelijks leven de juiste vorm aangeven kan behoorlijk lastig zijn.

Dus daarom wil ik je aanraden om het volgende te doen:
Schrijf voor jezelf eens op wat jij allemaal MOET.
(Pas op, het kan best een lange lijst worden 😉.)

En stel jezelf daarna eens de volgende vragen bij ieder punt dat je opgeschreven hebt:

★ Waarom móet ik dat doen?
Als je niet weet WAAROM je dingen doet, ben je stuurloos en waai je met alle winden mee. Dus wat is de achterliggende gedachte, waarom vind je het belangrijk om te doen?

★ Van wie moet ik dat nu doen?
Wil je dat echt zelf of heb ik het gevoel dat anderen dat van je verwachten?

★ Wat gebeurt er als ik het eigenlijk gewoon nu niet doe?
Welke gevolgen heeft dit? Is het dramatisch of valt het allemaal reuze mee?

Probeer te voelen wat voor effect het heeft als je deze vragen voor jezelf beantwoordt.
Komt er meer rust?
Schiet je in de lach omdat je je realiseert dat je wel erg gehaast leeft?
Geeft het je een wake-up call?

Ik hoop dat dit je helpt om je ervan bewust te worden dat je je leven voor een groot deel in eigen hand hebt en dat je met bewuste keuzes richting kunt geven aan je leven en af kunt komen van dat constante MOETEN.

Heel veel succes! En laat me vooral weten of deze blog je heeft geholpen.

 

comment Add Comment

Zeg jij overal ‘ja’ op?

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. Ik heb zoals je misschien wel weet met heel veel plezier 4 jaar in Texas gewoond. Ik heb daar mijn eigen online coachingsbusiness opgezet. Allerlei kansen gekregen én aangegrepen en ontzettend veel geleerd over ondernemen en natuurlijk ook over mezelf. Het hele ondernemen is wat dat betreft één grote leerschool.

Door mijn eigen bedrijf heb ik kansen gekregen die ik anders misschien wel nooit had gehad. Ik heb een aantal radio- interviews gedaan (mensen gaan je ineens vinden via Google 😃), interviews aan bloggers gegeven en ik heb samen met 7 andere ondernemers én wereldvrouwen Globalicious magazine opgericht.

Toch ben ik wel altijd scherp geweest op wát ik aanpakte. Je moet jezelf altijd afvragen of de tijd die je ergens insteekt uiteindelijk wel iets oplevert. En dat hoeft echt niet alleen qua geld te zijn, maar ook qua energie. Word je erdoor gemotiveerd, geeft het je een bepaalde structuur, de juiste focus?

Die structuur wordt trouwens wel vaak onderschat. Door structureel te bloggen of door bijvoorbeeld FB Lives te geven, houd je de focus op je bedrijf, je werkt tenslotte met deadlines die je moet halen.

Door veel dingen aan te pakken heb ik heel veel structuur gekregen in mijn business. Het hield me op het juiste spoor, omdat ik het daardoor druk had en kon groeien in mijn eigen bedrijf.

Nu ik sinds twee maanden weer in Nederland woon is het een goed moment om weer eens kritisch naar de dingen die ik doe te kijken.

Komt er nog wel uit wat ik ervan verwacht had?
Waarom ben ik ermee gestart en wat heeft het me gebracht?

En als ik dan heel eerlijk naar mezelf toe ben dan is het tijd om afscheid te nemen van een aantal dingen. Op dat punt ben ik nu.

Zo heb ik besloten te stoppen met de tweemaandelijkse radiocolumn die ik de afgelopen periode deed. Ontzettend leuk om te doen, maar het kost ook best wel wat tijd.

Ook heb ik besloten te stoppen met mijn besloten FB groep voor online ondernemers over de hele wereld. Met pijn in m’n hart trouwens, want ik ben niet zo goed in afscheid nemen, maar soms moet je gewoon knopen doorhakken.

Dit alles om ruimte te creëren voor vervolgplannen. En die plannen die heb ik, daar heb ik de zomer goed over na kunnen denken. Hoe en wat precies, dat verklap ik nog niet, maar ik ga in ieder geval mijn coachingspraktijk uitbreiden. Niet qua mensen, maar wel qua diensten, dus daarover binnenkort meer.

En misschien herken je het wel als (startende) ondernemer. Er komt ontzettend veel op je af en als je in contact komt met veel mensen, dan zullen zich nieuwe kansen voordoen. 

Dus wat ik je graag zou willen meegeven zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je in al je enthousiasme ‘ja’ zegt tegen deze kansen. Je hoeft echt niet overal ‘ja’ op te zeggen. En ook niet meteen.

Denk er altijd even rustig over de volgende zaken na:
★  Vind je het leuk om te doen? Kijk, als je het niet leuk vindt om geregeld een gastblog te schrijven of om een radio-interview te doen dan moet je het vooral niet doen. Kijk daarbij trouwens heel eerlijk naar je zelf. Vind je het niet leuk omdat je het niet durft, of vind je het gewoon écht niet leuk en past het niet bij jouw manier van werken.
★  Wat is je doel ermee, wat wil je ermee bereiken? Wil je je expertise laten zien? Wil je interactie met je doelgroep? Wat wil je precies?
★  Bereik je er de juiste mensen mee? Is deze kans een goede mogelijkheid om mijn doelgroep nog beter te bereiken of sluit dit niet aan bij mijn doelgroep?
★  Je moet je ook afvragen wat het extra bereik wordt. Als je een paar uur besteedt aan het schrijven van een gastblog voor een bepaalde site, maar die site wordt door geen hond gelezen is het gewoon zonde van je tijd.
★ Bekijk ook of datgene wat je doet je energie geeft, of dat het alleen maar energie kost? Heel belangrijk. Je kan soms merken dat je alleen maar aan het geven, geven, geven bent en dat er nauwelijks iets terugkomt. Dat gaat dan niet lang goed en dan is het tijd om afscheid te nemen.

Zeg dus niet zomaar overal ‘ja’ op, want voordat je het weet ligt de focus bij allerlei randzaken en niet bij je klanten en de groei van je bedrijf.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat je eens kritisch kijkt naar waar je allemaal mee bezig bent en of je je tijd zo efficiënt mogelijk besteed. Succes!

wat is jouw freebee
comment Add Comment

Wat is jouw weggever?

Even een vraagje. Heb jij eigenlijk al een gratis weggever voor je bedrijf?

Misschien denk je wel, wat moet ik daar nu mee? Ik had dat ook toen ik net startte met mijn bedrijf. Ik wilde gewoon lekker gaan coachen, zoveel mogelijk mensen helpen. Maar dan, als je een eigen bedrijf hebt of wilt starten moet je natuurlijk écht gaan ondernemen. Je moet zorgen dat je in contact komt met jouw doelgroep. Je moet laten zien dat je verstand van zaken hebt, je moet zorgen dat mensen je weten te vinden. En dat is nog niet zo heel eenvoudig. Ik had, toen ik begon, echt geen idee dat er zo veel techniek bij het ondernemen kwam kijken.

Eén van die dingen was een emaillijst. Met een emaillijst zorg je ervoor dat je in contact blijft met jouw doelgroep en dat je je je kennis eenvoudig met een grote groep kan delen. Je kan dat natuurlijk alleen doen via Social Media, maar wie zegt dat over een paar jaar Facebook nog bestaat of dat mensen niet veel meer gebruik maken van een ander Social Media kanaal? Weg contacten …
Een emaillijst is van jou zelf. Daar kan niemand anders iets mee doen, behalve jij zelf. Enorm waardevol dus.

Maar ja, zo’n emaillijst moet je opbouwen, die heb je niet van de één op andere dag. Daarom zul je zo snel mogelijk moeten beginnen met het verzamelen van emailadressen. Echt vanaf dag 1 dus. Vraag aan mensen die je spreekt of je ze op de hoogte mag houden van de ontwikkeling van jouw dienst. Of je ze af en toe mag mailen dus. Die toestemming is trouwens echt heel erg belangrijk. Heb je die niet, dan mag je absoluut niet zomaar mensen structureel gaan mailen. De regels daarvoor zijn sinds eind mei van dit jaar nog strenger geworden door de AVG (de Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Maar ja, mensen vragen om ze te mogen mailen … dat worden in het begin natuurlijk de mensen die heel dicht bij je staan. Mensen die je al in je netwerk hebt. Maar je wilt natuurlijk een groter bereik. Je wilt natuurlijk ook mensen bereiken die je nog niet kent. Je wilt je kennis delen, mensen inspireren, boeien met je verhalen, mensen als eerste laten weten als je iets tofs aan te bieden hebt. Dat is wat je wilt.

Dus hoe bouw je nu op een structurele manier aan je emaillijst?

Dat doe je door iets te maken wat je kan weggeven. Je gaat iets weggeven in ruil voor een emailadres. Je maakt iets super waardevols, echt een cadeautje voor je doelgroep, waarin je je kennis gratis deelt. Waaraan kan je dan bijvoorbeeld denken?

★ een gratis e-book;
★ een gratis webinar;
★ een videoserie;
★ een gratis cursus of training;
★ een waardevolle checklist.

Het kan van alles zijn. Als het maar gratis is, en je geen extra tijd kost.
Ik zie zelf wel eens weggevers langskomen, die fantastisch mooi aangeprezen worden en als je dan je emailadres hebt achtergelaten en de checklist ofzo ontvangt, dan stelt het niet veel voor. De weggever is dan blijkbaar heel snel in elkaar geflanst met als enige doel, emailadressen verzamelen. En dat mag in mijn ogen nooit je enige doel zijn.

Het gaat erom dat je mensen wilt helpen, dat je ze wilt inspireren, dat je laat zien dat jij een enorme kennis bezit en waarvan zij dus veel kunnen leren. Steek dus altijd tijd in je weggever. Zorg dat hij echt van toegevoegde waarde is voor anderen. Anders haken mensen echt af.

Maar hoe maak je nou een hele mooi, waardevolle weggever? Ik spreek regelmatig mensen die geen idee hebben wat ze dan precies moeten maken. Of wat een interessante weggever voor ze kan zijn. Hiervoor is het essentieel dat je weet wat er in jouw doelgroep speelt. Waar lopen zij tegen aan, wat vinden zij lastig en wat voor oplossing heb je daarvoor. Zet deze vraagstukken eens onder elkaar en pak daar één of een aantal zaken uit en verwerk die in je weggever.

★ Zorg dat het onderwerp je doelgroep aanspreekt.
★ Laat je expertise zien
★ Geef je weggever een aansprekende, wervende titel.
★ Zorg ervoor dat je weggever makkelijk te verkrijgen is. Dit doe je door de weggever makkelijk downloadbaar te maken vanaf je website.
★ Promoot je weggever op allerlei verschillende manieren. Op social media bijvoorbeeld in een blog, video of in een gewone post.
★ En zet je weggever ook in je automatische emailhandtekening bijvoorbeeld.

Een weggever mag je nadat je hem gemaakt hebt, geen tijd meer kosten. Tuurlijk kan je je weggever na verloop van tijd aanpassen, maar in principe is je weggever gewoon klaar en kan hij voor langere tijd mee. Er komt veel techniek bij kijken om je weggever helemaal zonder jouw inspanning te laten werken. Dat is niet van de één op andere dag geregeld. De techniek hierachter komt dan ook uitgebreid in mijn trainingen aan bod.

Ik ben heel benieuwd of je al een weggever hebt of dat je nu inspiratie hebt gekregen om er één te gaan maken. Ik hoop dat ik je inziet hoe waardevol een gratis weggever voor jouw bedrijf is. En dat je aan de slag gaat. Laat het me graag weten onder deze blog.

I'm on a mission, jij ook_
comment Add Comment

I’m on a mission! Jij ook?

Toen ik nog in loondienst werkte in Nederland, had ik geen eigen missie, ten minste ik had nooit over mijn persoonlijke missie nagedacht. In loondienst voer je, als het goed is, de missie uit die je werkgever opgesteld heeft. Dus als je gaat ondernemen (of op het moment dat je daarover nadenkt) is het heel goed, ik zou zeggen essentieel, om na te denken over jouw missie. De meeste mensen vinden het enorm lastig om hun missie goed te omschrijven. Het is ook niet iets dat je over het algemeen zo op papier zet. Een missie moet je voelen, je missie moet écht van binnenuit komen.

Ik vind het enorm belangrijk om te zorgen dat mannen en vrouwen die met hun partner naar het buitenland verhuizen gelukkig zijn. Dat ze niet afhankelijk hoeven te zijn, dat ze zichzelf op zoveel vlakken kunnen blijven ontwikkelen. Dat expatuitzendingen niet meer mislukken omdat de partner het gevoel heeft stil te staan in haar ontwikkeling. Bang is om een gat op zijn of haar CV op te lopen, waardoor ze eenmaal weer terug in Nederland niet meer aan de bak komen op hun niveau.

Ik wil dat de balans goed is tussen partners, dat beiden zich ontwikkelen op de manier die hun gelukkig maakt en dat zij echt sámen een expatuitzending aangaan. Ik wil bewustwording van werkgevers die gezinnen naar het buitenland verhuizen. Dat zij inzien hoe belangrijk de rol van de partner in de hele uitzending is, zodat een expatuitzending een veel grotere kans van slagen heeft. Daar wil ik met mijn bedrijf aan bijdragen door middel van coaching en training, maar ook door het bieden van een luisterend oor. Expatpartners mogen mij altijd mailen en ik maak altijd tijd vrij om te Skypen! Gewoon omdat ik weet hoeveel eenzaamheid er heerst onder expatpartners.

Onderneem jij al vanuit een missie?

Vragen die je kunnen helpen bij het formuleren van jouw missie zijn:

★ Wat wil je betekenen voor anderen?
★ Hoe wil je dat mensen jou omschrijven?
★ Wat wil je bereikt hebben in je leven?
★ Waar ben je nou écht goed in?
★ Waar word je gelukkig van?
★ Wat zijn belangrijke waarden voor jou?
★ Waarmee kan jij de wereld een stukje mooier maken?

Een heftige vraag die je naar je missie brengt is bijvoorbeeld ook:
★ Wat wil je dat mensen over jou zeggen op je begrafenis?

Enorm heftig is het om daar over na te denken, maar als je je daar een voorstelling van kan maken, als je heel diep gaat en luistert naar de woorden die je vanbinnen hoort, dan is dit de opening naar jouw persoonlijke missie.

Ik wil je uitdagen om eens heel goed over deze vragen na te denken.

Veel ondernemers weten wel zo ongeveer wat hun missie is, maar die maken zich er makkelijk vanaf, schrijven hun missie niet op of ondernemen niet vanuit hun missie. En dan zie je dat ze blijven zoeken.

Zoeken naar het juiste aanbod …
Zoeken naar de juiste doelgroep …
Zoeken naar de juiste toon in blogs en Social media …

Ik garandeer je dat als je echt gaat zitten voor het ontdekken en formuleren van jouw eigen missie. En je die laat bezinken en misschien nog wat aanpast (nogmaals een missie schrijf je meestal niet 1-2-3 op.) Dat je daar zoveel helderheid door krijgt. Dat je de juiste richting vindt, dat je enthousiast wordt en dat je de actie-stand te pakken krijgt.

Omdat uit jouw eigen missie blijkt wat jij wil!
Dat wat jij wil betekenen voor deze wereld!
Waaraan draag jij je steentje bij?

Laat even een reactie achter onder deze blog als je heel duidelijk vanuit jouw missie onderneemt of dat je door het stellen van de vragen achter jouw persoonlijke missie gekomen bent.

Ontspannen, tijd voor jezelf
comment Add Comment

Neem jij wél genoeg tijd voor jezelf?

20 maart 2018

Op het moment dat ik deze blog schrijf zit ik middenin de voorbereiding op onze verhuizing terug naar Nederland. Ik ben samen met mijn man een weekje in Nederland geweest, heb bezichtigingen gedaan, familie bezocht en de knoop doorgehakt … we hebben een huis gevonden 😊!

Super blij mee, maar het is ook een hele boel geregel.

Een paar weken geleden werd het me dan ook allemaal een beetje te veel. Ik werd ziek, grieperig (en dat terwijl ik echt zelden ziek ben). En die griep bleef hangen, waarschijnlijk door de stress die ik voelde voor de trip naar Nederland. De signalen dat ik niet lekker in m’n vel zat waren er daarvoor al. Ik had het gevoel dat ik te veel hooi op mijn vork nam. Klanten coachen, netwerkgesprekken, bloggen voor mijn bedrijf én voor Globalicious magazine, een nieuw webinar voorbereiden en daarnaast natuurlijk ook nog de huishoudelijke taken, kindjes naar sporten brengen, op school helpen … van alles.
 
Mijn ‘niet zeuren, gewoon doorgaan instelling’ maakten dat ik te weinig naar mezelf luisterde. Ik nam veel te weinig rust en ging over mijn grenzen heen en dat is stom, want juist bij mijn klanten hamer ik er altijd op om ontspanning in te plannen. Juist dat is als ondernemer zo belangrijk!  Niet alleen maar al je taken en fantastische ideeën inplannen en maar doorgaan en doorgaan, ook tijd voor jezelf nemen. En juist dat kan lastig zijn als je doet wat je leuk vindt en het als dat wat je doet, niet voelt als werken.

‘Mijn goede voornemen, iedere dag een half uur wandelen’

Ik had mezelf bijvoorbeeld voorgenomen toen ik mijn eigen bedrijf startte om iedere dag tussen de middag een half uur te wandelen. Ik heb een prachtig park naast mijn huis en over het algemeen is het heerlijk weer in Texas, dus de ideale omstandigheden zijn er om mijn voornemen ook te gaan uitvoeren.

In het begin liep ik dan ook bijna altijd wel een halfuurtje, maar je raadt het al, naarmate ik het drukker kreeg was er altijd wel iets dat nog af moest of ik was net zo lekker bezig en die wandeling die kwam later wel … En zo verdwenen mijn goede voornemens langzaam naar de achtergrond, totdat ik dus helemaal niet meer naar buiten ging tussen de middag. Fout!

‘Wat doe jij om te ontspannen?’

Ik ben benieuwd hoe jij dat doet. Bouw jij voldoende tijd in om écht te ontspannen. Je hoofd even helemaal leeg te maken en ruimte te maken voor nieuwe ideeën?

Schrijf eens voor jezelf op:
★ Wat helpt jou om te ontspannen?
★ Wat doe je graag in je vrije tijd?
★ Waar krijg je energie van?
★ Wat is een goed moment voor jou om te ontspannen?

En hoe kan je ontspanning inplannen in je werkdag en werkweek? Je hebt de vrijheid om dat als online ondernemer zelf te bepalen. Doe dat dan ook! Richt je dagen, weken en maanden zo in zoals jij dat zelf wilt en kijk aan het einde van dag of de week eens terug.

★ Hoe voel je je? Voel je je ontspannen? Voel je stress? En wat veroorzaakt de stress?
★ Wat heb je gedaan om te ontspannen?
★ Wat kan je morgen of de komende week doen om een goede balans te houden?

Deel graag onder deze blog wat jij doet om te ontspannen tussen het harde werken door. Ik ben heel erg benieuwd. Ik maak nog even een paar dingen af en dan ga ik lekker naar buiten. Echt waar … beloofd 😉

Investeren blog
comment Add Comment

Hoeveel vind jij jezelf waard?

16 januari 2018

De manier waarop mensen hun geld besteden is voor iedereen anders. De één besteed veel geld aan vakanties, etentjes, de sportschool of een schoenen- of tassenverzameling terwijl dit voor een ander helemaal niet belangrijk is, die geeft haar geld liever uit aan leren … ontwikkeling. Ik behoor tot die laatste groep en heb al behoorlijk wat geld uitgegeven aan allerlei opleidingen. Tuurlijk houd ik ook van een mooie tas en een mooi stel laarzen, maar ik geef mijn geld ook heel graag uit aan opleidingen en trainingen waardoor ik mijn kennis verbreed. Hoe zit dat bij jou, durf jij in jezelf te investeren?

Bewust een keuze maken


Ik vraag me af waarom het investeren in een training nooit prioriteit heeft en altijd vooruitgeschoven wordt. Ik kan je vertellen dat er nooit geld voor een training of opleiding is als je er niet bewust geld voor vrijmaakt. Dat je bewust de keuze maakt om te gaan investeren in jezelf, in de dromen die je hebt. Vooral vrouwen hebben daar een handje van en gaan altijd eerst kijken of er goedkope oplossingen zijn waarbij er allerlei informatie bij elkaar verzameld wordt en dan ongemerkt zo een half jaar verder zijn en eigenlijk nog nauwelijks opgeschoten zijn.

Investeren om je dromen te verwezenlijken

Op het moment dat je de keuze maakt om werk te maken van je dromen, dan is daar een investering voor nodig. Niet alleen qua tijd, maar absoluut ook qua geld. Je kunt geen business starten zonder te investeren. Ook een volledige online business niet, daar zal je ook geld in moeten investeren. Juist dat investeren is de sleutel tot groei en succes. Doordat je investeert neem je jezelf als ondernemer serieus. Een investering verrijkt je kennis niet alleen, maar zorgt ook voor een stok achter de deur. Je wilt het geïnvesteerde geld terugverdienen. Zo werkt het gewoon.

Jij bent de sleutel tot het succes!


Maar juist in het begin als je aan het oriënteren bent ontbreekt de overtuiging dat je succesvol kan zijn. Allerlei gedachten spelen op. Zitten mensen wel op mij te wachten? Kan ik hier mijn brood wel mee verdienen? Ben ik wel goed genoeg?
De sleutel ben jij. Jij bent verantwoordelijk voor het succesvol worden van jouw bedrijf. Dus als het ondernemen echt is wat je wilt, dan maak jij er gewoon een succes van! Hoe dan ook!

Wat heb jij ervoor over om te gaan ondernemen?

De vraag is “hoe graag wil jij ondernemen en wat heb je daarvoor over?” Want hard werken, dat is het wel, ik kan het niet mooier maken. Maar omdat ik doe wat ik echt het allerleukste vind, voelt het voor mij totaal niet als werken. “Ja hoor, tuurlijk” denk je misschien. Maar het is echt zo. Ik vind, tot nu toe 😉, alles leuk wat ik doe. En dat komt omdat dit míjn bedrijf is. Ik bepaal zelf wat er gebeurd, en dat is uitdagend, ook voor mij is er nog veel nieuw, maar ik omarm alles wat ik meemaak. De inspirerende vrouwen die ik online ontmoet, de kennis die ik opdoe, nieuwe ideeën die ik iedere dag heb, de reacties die ik krijg van vrouwen die geïnspireerd worden door mij en zien wat er allemaal mogelijk is. Het geeft zoveel voldoening.

Ik ben heel benieuwd naar waar jij graag in investeert. Durf jij in jezelf te investeren? Deel het onder deze blog!

Doubt blog
comment 2 Comments

Persoonlijke begeleiding is essentieel als je wilt groeien

12 december 2017

PERSOONLIJKE BEGELEIDING IS ESSENTIEEL

Overal lees ik het, al jaren eigenlijk, alle succesvolle ondernemers mediteren. Iedere dag trekken ze zich op een vast moment van de dag terug uit de hectiek van de dag en mediteren om hun stressniveau te verlagen, hun energieniveau juist te verhogen en op het toppen van hun kunnen te presteren. Al zolang als ik de artikelen en blogs hierover lees, neem ik me voor om ook te gaan beginnen, maar ik ben er nooit echt serieus mee aan de slag gegaan.

Gratis … lekker goedkoop

Totdat ik deze zomer op mijn Facebook tijdlijn een gratis meditatiecursus voorbij zag komen. Dit was het juiste moment om eens serieus te gaan kijken hoe ik meditatie in mijn dagelijkse ritme kon verwerken. Toen de eerste mail met meditatieles in mijn mailbox viel was ik enthousiast. Tijdens de 10 minuten durende meditatiesessie kwam ik helemaal tot rust. Heerlijk, precies waar ik aan toe was. Ik was goed bezig!

De volgende dag kwam er weer een mail met een nieuwe sessie en daar begon het al. Ik kon geen goed moment vinden en had eigenlijk geen tijd (lees: ik maakte geen tijd), dus verschoof les 2 naar dag 3 en uiteindelijk ook naar dag 4. Deze tweede les was dan ook meteen de laatste les die ik die week gedaan heb, want daarna gaf ik al op. Meditatie is niets voor mij. Maar is dat wel zo? Is meditatie niets voor mij? Ik denk het nog steeds van wel, alleen de manier waarop het aangeboden werd was te vrijblijvend.

Ik weet zeker dat als ik voor de cursus betaald zou hebben, en dus bewust de keuze gemaakt zou hebben om het te gaan doen, dat ik hem dan afgemaakt zou hebben of er in ieder geval iedere dag tijd voor had ingepland. En nu voelde ik me schuldig tegenover degene die met zoveel liefde de cursus had gemaakt, en ik deed er niets mee. Stom hè, hoe dat blijkbaar werkt in je hoofd. Is iets gratis en heel vrijblijvend, dan maak je je er dus in de meeste gevallen lekker makkelijk vanaf. Er is toch verder niemand die bekijkt of je wel echt bezig bent. En daarom geloof ik ook niet in trainingen die alleen lesstof bevatten en misschien een besloten Facebook-groep. In mijn ogen werkt dat niet, omdat ik heel erg geloof in persoonlijke begeleiding.

Persoonlijke begeleiding is essentieel als je wilt groeien

En die persoonlijke begeleiding is nodig. Nodig om de informatie die je overal kan vinden tegenwoordig, te structureren. Maar ook om te leren omgaan met twijfels over het slagen van je business. Als startend ondernemer, en ook als je nog zoekende bent of je wilt gaan ondernemen, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Het heeft mij zo ontzettend veel tijd gekost om uit te zoeken hoe online ondernemen eigenlijk werkte. Het was een compleet nieuwe wereld en ik ontdekte dat er zoveel mogelijkheden waren.

Maar om al die informatie te filteren en dan de stappen te zetten die nodig zijn om je bedrijf echt te starten, daar is structuur en focus voor nodig. Focus die je juist niet hebt, omdat je met veel te veel dingen te gelijk aan de slag gaat. Uit enthousiasme, dat natuurlijk wel. Want je voelt dat dit de richting is die je op wilt. Een eigen online business, helemaal van jou. Waarin je je eigen tijd kunt indelen, kunt werken waar en wanneer je maar wilt. Genoeg tijd voor je gezin … reizen en genieten van het land waar je op dat moment bent.

Investeren in jezelf

Op het moment dat ik ging samenwerken met een businesscoach en dus een behoorlijk bedrag investeerde in mezelf, want dat is het, begonnen alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Kreeg ik een enorm vertrouwen in waar ik mee bezig was en waar ik naartoe wilde. Er kwam structuur, focus en ik kreeg mijn eerste klanten. Ik weet zeker dat als ik toen geen coach had ingeschakeld, dat ik nu nog zoekende was geweest en lang niet zo ver was geweest als dat ik nu ben. Het is zo fijn om iemand te hebben die met je meedenkt, objectief naar jouw bedrijf kijkt, die een stok achter de deur is en een motivator.

Ondernemen is leuk!

Het geeft zo ontzettend veel energie, zelfvertrouwen en voldoening als je kan doen waar je blij van wordt, op een manier die voor jou werkt en die bij jouw ideale leven past.
Het is mijn missie om vrouwen die om wat voor reden dan ook naar het buitenland zijn vertrokken, of dat nou expatvrouwen zijn of vrouwen die voor hun grote liefde naar het buitenland zijn geëmigreerd te leren hoe zij met hun online business hun eigen inkomen kunnen verdienen, persoonlijk enorm groeien en kunnen genieten van de vrijheid die het online ondernemen met zich meebrengt.

100% duidelijkheid over de stappen die je moet zetten

Loop je nou ook al een tijdje rond met het idee om voor jezelf te beginnen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen, omdat je door de bomen het bos niet meer ziet door alle informatie die er te vinden is. Of ben je al voor jezelf begonnen, maar gaat het niet zoals je graag zou willen? Geef je dan op voor een gratis en geheel vrijblijvend coachgesprek om gewoon eens te kijken wat je graag zou willen, wat je dromen zijn en welke acties je daarvoor moet ondernemen.

Het is echt helemaal vrijblijvend, je zit nergens aan vast. (Gratis en vrijblijvend, net als de meditatiecursus, waar ik het in het begin over had 😉).  Omdat wij echt een afspraak inplannen en jij na dit gesprek 100% duidelijkheid hebt over welke stappen je moet gaan zetten om je dromen waar te maken, weet ik zeker dat je je aan de afspraak houd. Ik hou je er in ieder geval aan!

Ja, ik wil graag werk maken van mijn dromen!

Mocht je toch nog twijfelen, lees dan eens de testimonials op mijn website om te lezen hoe anderen mijn coaching ervaren hebben. Ik help je graag!