Een baan vinden als expatvrouw
comment Add Comment
Posted on Last updated

Als expatvrouw vind je toch heel makkelijk een baan? Of is het niet zo simpel?

9 mei 2017

Als expatvrouw vind je toch heel makkelijk een baan? Of is het niet zo simpel?

Toen ik nog in Nederland woonde en mensen aan mij vroegen wat ik in Amerika zou gaan doen, antwoordde ik altijd een beetje vaag. Eerst de kinderen naar school en zorgen dat die zich op hun plek voelen en daarna zou ik wel zien. Wist ik veel, het was mijn eerste expatervaring dus ik had geen idee. Ik dacht eraan om een opleiding te gaan volgen en misschien zou ik daarna wel een baan gaan zoeken. Ik heb dat echt wel serieus overwogen, maar eenmaal gesetteld in Texas leek die baan helemaal niet meer zo aantrekkelijk.

Parttime werken? Daar doen ze niet aan in Amerika

Hier in Amerika werkt bijna iedereen fulltime. Je werkt of je werkt niet, dus fulltime of helemaal niets. Daar had ik helemaal niet bij stilgestaan toen ik nog in Nederland woonde en mijn parttime baan opzei. Fulltime werken voelde voor mij helemaal niet goed. Ik ben niet naar het buitenland verhuisd, voor een aantal jaar hè, dat is voor mij een groot verschil met het definitief verhuizen naar een ander land, om dan mijn kinderen meteen 5 dagen in de week naar de voor- en naschoolse opvang  te sturen. Het expatleven vind ik juist zo mooi, omdat je heel veel vrijheid hebt en je dus heel veel tijd met je kinderen door kan brengen. Dat wil ik absoluut niet opgeven. Daarnaast heb je hier in Amerika nauwelijks vakantiedagen en kom je er met een dag of 5 per jaar nog goed vanaf. Dus nee, een baan in loondienst zoeken, was voor mij al snel een afgeschreven plan.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Ook de toekomst speelde mee. Het nadeel van het expatleven is dat je niet weet hoe de toekomst eruit gaat zien. Dat weet je natuurlijk nooit, maar je snapt me wel toch? Als expatter heb je veel vrijheid, maar dat kan ook onrust teweeg brengen. Ik creëerde voor mezelf een zekerheid door na te denken over mijn eigen toekomst. Wat wil ik nou echt? Waar haal ik mijn voldoening uit en hoe kan ik ervoor zorgen dat de toekomst minder onzeker wordt? Ik bedacht me dat ik, mochten we terug verhuizen naar Nederland, liever niet meer in loondienst wilde werken. Ik wil mijn eigen tijd indelen, werk doen dat ik echt leuk vind en daar ook zelf voor beloond worden. Dus ik begon me te verdiepen in de mogelijkheden voor online werken en het starten van een eigen bedrijf.

Heimwee 

Veel vrouwen in het buitenland denken dat het opzetten van een eigen bedrijf bijna onmogelijk is, en ik moet toegeven, het is ook niet makkelijk. Zeker niet als je je niet helemaal thuis voelt in je nieuwe thuisland, een sociaal leven moet opbouwen en misschien wel heimwee hebt. Maar geloof me, werken aan je eigen toekomst, een doel voor ogen hebben, helpt absoluut bij het omgaan met deze zaken.

Ik zou je dan ook willen vragen om eens op te schrijven wat jij nu echt wil.

★ Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit?
(Dit kunnen de raarste dingen zijn, het maakt niet uit, schrijf gewoon op.)
★ Wat maakt jou gelukkig?
★ Wat doe je graag en waar ben je goed in?
★ En wat wil je absoluut niet?

Probeer van hieruit eens verder na te denken over hoe je ervoor kan zorgen dat je je dromen werkelijkheid kunt laten worden.

Mail me je ideeën

Ik zou het leuk vinden als je je geweldige ideeën, maar ook je eventuele twijfels met me deelt. Dus mail me gerust op merel@merelwestenberg.nl. Ik denk met je mee en help je de juiste stappen te zetten.

Groeten uit Texas

Deel of like dit artikel: