Van moeten naar kunnen Merel Westenberg
comment 1 Comment
Posted on Last updated

Hoe switch je van ‘moeten’ naar ‘kunnen’?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb als werkende moeder dus continue het gevoel dat ik van alles moet.

Ik moet ‘s ochtends op tijd opstaan
★ Ik moet de lunchboxjes voor de kinderen maken
★ Ik moet de kinderen naar school brengen
★ Ik moet boodschappen doen
★ Ik moet dat mailtje nú beantwoorden
★ Ik moet die blog schrijven
★ Ik moet die FB live doen

Nou en zo kan ik nog wel even doorgaan natuurlijk.
Pffff. Dood – ver – moei – end.

En ik ben benieuwd of je het herkent.

En als je het herkent dan weet je dat al dat MOETEN je soms enorm kan aanvliegen. Het geeft je het gevoel dat je geleefd wordt en dat je je leven dus niet meer in eigen hand hebt.

Als ik dat bij mezelf merk dan roep ik mezelf echt even tot de orde. En sta ik écht stil bij waar ik nou in hemelsnaam mee bezig ben.

Op zo’n moment is het goed om van het woordje ‘moet’,
‘wil’
of
‘kan’
te maken.

Heel bewust zeggen ‘ik wil de kinderen naar school brengen’. Dat vind ik tenslotte een fijn moment en belangrijk om te doen. En ‘ik wil deze FB Live doen’, helemaal niemand die me dwingt dat te doen, dat besluit ligt helemaal bij mezelf, omdat ik dat belangrijk vind voor mijn bedrijf en ik het leuk vind om te doen. Snap je?

Op die manier haal je de zwaarte en negativiteit er vanaf en buig je al het ‘moeten’ om naar ‘willen’ en wordt het iets positiefs, iets dat je energie geeft in plaats van dat het alleen maar energie kost. Zo neem je je leven weer in eigen hand.

Natuurlijk kan dat niet met alles, want er moeten soms natuurlijk ook gewoon echt dingen gebeuren, maar de meeste dingen in je leven WIL je gewoon, omdat je het belangrijk vindt. Omdat je leeft vanuit bepaalde waardes.

Daar in het dagelijks leven de juiste vorm aangeven kan behoorlijk lastig zijn.

Dus daarom wil ik je aanraden om het volgende te doen:
Schrijf voor jezelf eens op wat jij allemaal MOET.
(Pas op, het kan best een lange lijst worden 😉.)

En stel jezelf daarna eens de volgende vragen bij ieder punt dat je opgeschreven hebt:

★ Waarom móet ik dat doen?
Als je niet weet WAAROM je dingen doet, ben je stuurloos en waai je met alle winden mee. Dus wat is de achterliggende gedachte, waarom vind je het belangrijk om te doen?

★ Van wie moet ik dat nu doen?
Wil je dat echt zelf of heb ik het gevoel dat anderen dat van je verwachten?

★ Wat gebeurt er als ik het eigenlijk gewoon nu niet doe?
Welke gevolgen heeft dit? Is het dramatisch of valt het allemaal reuze mee?

Probeer te voelen wat voor effect het heeft als je deze vragen voor jezelf beantwoordt.
Komt er meer rust?
Schiet je in de lach omdat je je realiseert dat je wel erg gehaast leeft?
Geeft het je een wake-up call?

Ik hoop dat dit je helpt om je ervan bewust te worden dat je je leven voor een groot deel in eigen hand hebt en dat je met bewuste keuzes richting kunt geven aan je leven en af kunt komen van dat constante MOETEN.

Heel veel succes! En laat me vooral weten of deze blog je heeft geholpen.

 

Deel of like dit artikel:

One thought on “Hoe switch je van ‘moeten’ naar ‘kunnen’?

  1. Avatar

    Zo herkenbaar! Gisteren was ik me daar ook erg bewust van. Je zit zo snel in een molen van ‘moeten’. Ik heb ook weer alld dingen op mijn lijstje bekeken en besloten wat ik voortaan nog wil doen en wat niet. Geeft meteen veel lucht.

Comments are closed.