comment Add Comment
Posted on Last updated

Zeg jij overal ‘ja’ op?

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. Ik heb zoals je misschien wel weet met heel veel plezier 4 jaar in Texas gewoond. Ik heb daar mijn eigen online coachingsbusiness opgezet. Allerlei kansen gekregen én aangegrepen en ontzettend veel geleerd over ondernemen en natuurlijk ook over mezelf. Het hele ondernemen is wat dat betreft één grote leerschool.

Door mijn eigen bedrijf heb ik kansen gekregen die ik anders misschien wel nooit had gehad. Ik heb een aantal radio- interviews gedaan (mensen gaan je ineens vinden via Google 😃), interviews aan bloggers gegeven en ik heb samen met 7 andere ondernemers én wereldvrouwen Globalicious magazine opgericht.

Toch ben ik wel altijd scherp geweest op wát ik aanpakte. Je moet jezelf altijd afvragen of de tijd die je ergens insteekt uiteindelijk wel iets oplevert. En dat hoeft echt niet alleen qua geld te zijn, maar ook qua energie. Word je erdoor gemotiveerd, geeft het je een bepaalde structuur, de juiste focus?

Die structuur wordt trouwens wel vaak onderschat. Door structureel te bloggen of door bijvoorbeeld FB Lives te geven, houd je de focus op je bedrijf, je werkt tenslotte met deadlines die je moet halen.

Door veel dingen aan te pakken heb ik heel veel structuur gekregen in mijn business. Het hield me op het juiste spoor, omdat ik het daardoor druk had en kon groeien in mijn eigen bedrijf.

Nu ik sinds twee maanden weer in Nederland woon is het een goed moment om weer eens kritisch naar de dingen die ik doe te kijken.

Komt er nog wel uit wat ik ervan verwacht had?
Waarom ben ik ermee gestart en wat heeft het me gebracht?

En als ik dan heel eerlijk naar mezelf toe ben dan is het tijd om afscheid te nemen van een aantal dingen. Op dat punt ben ik nu.

Zo heb ik besloten te stoppen met de tweemaandelijkse radiocolumn die ik de afgelopen periode deed. Ontzettend leuk om te doen, maar het kost ook best wel wat tijd.

Ook heb ik besloten te stoppen met mijn besloten FB groep voor online ondernemers over de hele wereld. Met pijn in m’n hart trouwens, want ik ben niet zo goed in afscheid nemen, maar soms moet je gewoon knopen doorhakken.

Dit alles om ruimte te creëren voor vervolgplannen. En die plannen die heb ik, daar heb ik de zomer goed over na kunnen denken. Hoe en wat precies, dat verklap ik nog niet, maar ik ga in ieder geval mijn coachingspraktijk uitbreiden. Niet qua mensen, maar wel qua diensten, dus daarover binnenkort meer.

En misschien herken je het wel als (startende) ondernemer. Er komt ontzettend veel op je af en als je in contact komt met veel mensen, dan zullen zich nieuwe kansen voordoen. 

Dus wat ik je graag zou willen meegeven zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je in al je enthousiasme ‘ja’ zegt tegen deze kansen. Je hoeft echt niet overal ‘ja’ op te zeggen. En ook niet meteen.

Denk er altijd even rustig over de volgende zaken na:
★  Vind je het leuk om te doen? Kijk, als je het niet leuk vindt om geregeld een gastblog te schrijven of om een radio-interview te doen dan moet je het vooral niet doen. Kijk daarbij trouwens heel eerlijk naar je zelf. Vind je het niet leuk omdat je het niet durft, of vind je het gewoon écht niet leuk en past het niet bij jouw manier van werken.
★  Wat is je doel ermee, wat wil je ermee bereiken? Wil je je expertise laten zien? Wil je interactie met je doelgroep? Wat wil je precies?
★  Bereik je er de juiste mensen mee? Is deze kans een goede mogelijkheid om mijn doelgroep nog beter te bereiken of sluit dit niet aan bij mijn doelgroep?
★  Je moet je ook afvragen wat het extra bereik wordt. Als je een paar uur besteedt aan het schrijven van een gastblog voor een bepaalde site, maar die site wordt door geen hond gelezen is het gewoon zonde van je tijd.
★ Bekijk ook of datgene wat je doet je energie geeft, of dat het alleen maar energie kost? Heel belangrijk. Je kan soms merken dat je alleen maar aan het geven, geven, geven bent en dat er nauwelijks iets terugkomt. Dat gaat dan niet lang goed en dan is het tijd om afscheid te nemen.

Zeg dus niet zomaar overal ‘ja’ op, want voordat je het weet ligt de focus bij allerlei randzaken en niet bij je klanten en de groei van je bedrijf.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat je eens kritisch kijkt naar waar je allemaal mee bezig bent en of je je tijd zo efficiënt mogelijk besteed. Succes!

Deel of like dit artikel: